Go for Cruise

Spitsbergen Expeditie Cruise
22 juli tot 2 augustus 2022

Spitsbergen Expeditie Cruise
22 juli tot 2 augustus 2022

vanaf €5.595
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 h
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 d
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 c
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 a
Spitsbergen Expeditie Cruise 2022 Route
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 h
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 d
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 c
Spitsbergen Expedite Cruise 2022 a
Spitsbergen Expeditie Cruise 2022 Route

Met als doel ultieme levenservaringen te creëren, plant Go For Cruise in juli 2022 een unieke Spitsbergen Expeditie Cruise in samenwerking met Oceanwide Expeditions, de absolute specialist ter zake!

Van droomreizen gesproken, wat denk je van een onvergetelijke expeditie naar een unieke biotoop op onze planeet, waar de mens niet de baas is? GFC weet hoe dit in goede banen te leiden. Zonder twijfel een fantastische levenservaring, dikwijls once in a liftetime, dus zeker niet uitstellen tot wanneer het te laat is of het niet meer kan …

Benieuwd naar Spitsbergen? Ontdek samen met ons de robuuste schoonheid van deze Arctische archipel, ‘ontmoet’ de ijsbeer en het pakijs, ervaar met eigen ogen één van de indrukkendste natuurgebieden op Aarde!

De filosofie van deze ferme belevingsreis is het ontdekken van de bijzondere Pool natuur, waarbij in de eerste plaats de focus ligt op een actief en educatief expeditie-reisprogramma, dus wordt er zoveel mogelijk tijd aan land doorgebracht en worden de vaarafstanden op zee zo kort mogelijk gehouden.

Een vloot krachtige zodiacs maken snelle landingen op de kusten, mede dankzij 2 uitgangen en een speciaal zodiacplatform, dat ook gebruikt kan worden bij speciale outdoor activiteiten zoals kajakken. Tijdens een expeditie staan er 72 bemanningsleden, expeditie- en hotelstaf inbegrepen, ter beschikking van de maximum 170 passagiers.

Ga mee op poolexpeditie rond Spitsbergen, ook bekend als Svalbard. Deze bijzondere reis biedt je de kans om het unieke poollandschap te aanschouwen en om pooldieren in hun natuurlijke habitat te observeren, zoals walvissen, walrussen, zeehonden, poolvossen, rendieren en de ‘Koning van de Arctis’, de IJsbeer.

Zowel op de heen- als op de terugreis doen we een tussenstop in Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, waar we 2 comfortabele hotelnachten voorzien, inclusief alle transfers.

Lees snel verder voor alle details over het schip en het programma, want deze éénmalige levenservaring wil je niet missen!

Janssonius is het nieuwste Polar Class 6-schip ter wereld dat voldoet aan de hoogste Lloyd’s Register-normen voor ijsversterkte cruiseschepen. Janssonius overtreft de vereisten van de Polar Code, aangenomen door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO), en vertegenwoordigt het meest flexibele, geavanceerde, innovatieve vaartuig in de poolgebieden, grondig geoptimaliseerd voor verkenningsreizen die u veruit het dichtste bij de natuur in Spitsbergen brengen.

Gelukkige poolreizigers, gezonder polaire leefwereld
Niet alleen zullen de vele voorzieningen en het vermaak aan boord ervoor zorgen dat een reis met de Janssonius echt onvergetelijk wordt, dit schip geeft u ook de gemoedsrust die hoort bij het kiezen van een van de meest milieuvriendelijke schepen op de poolzeeën. Janssonius maakt gebruik van Led verlichting, stoomverwarming, biologisch afbreekbare lakken en smeermiddelen en geavanceerde systemen voor energiebeheer die het brandstofverbruik en CO2-niveau minimaal houden. Dit betekent dat wanneer je aan boord van Janssonius vaart, je zoveel mogelijk kunt genieten van de exotische landschappen en dierenleven terwijl je deze zo min mogelijk beïnvloedt.

De Janssonius, uitgerust met 2 hoofdmotoren en een maximale snelheid van 15 knopen, maakt zijn hoge hotel en expeditie standaard waar, hierbij een overzicht van de verschillende accommodaties voor in totaal 170 passagiers en 80 hutten:
6 grand suites met balkon (27 m2)
8 junior suites (19 tot 20 m2)
8 superior hutten (20 tot 21 m2)
11 twin deluxe hutten (19 tot 21 m2)
14 twin venster hutten (12 tot 14 m2)
27 twin patrijspoort hutten
2 triple patrijspoort hutten
4 quadrupel patrijspoort hutten
(de oppervlakte van de patrijspoort hutten varieert van 12 tot 18 m2)

Een dek is gereserveerd voor het geven van meertalige lezingen en presentaties in een grote observation lounge met daarbij een extra lecture room. Het schip biedt een deluxe standaard maar biedt tegelijkertijd ook de bekende gezellige en informele Oceanwide atmosfeer aan boord, uiterst geschikt dus voor een ultieme ervaring in de Poolgebieden!

De filosofie om te reizen in Noord- en Zuidpoolgebied blijft het beleven en ontdekken van de bijzondere Pool natuur, in de eerste plaats gericht op een actief en educatief expeditie-reisprogramma waarbij zoveel mogelijk tijd aan land wordt doorgebracht. De vaarafstanden op zee worden zo kort mogelijk gehouden en de focus ligt op natuur gerelateerde activiteiten aan land, met een vloot krachtige zodiacs aan boord die snelle landingen op de kusten mogelijk maakt voor alle passagiers. Snel zodiac transport kan gegarandeerd worden door het gebruik van twee aparte gangways, met daarnaast ook een binnen in het schip gelegen zodiacplatform dat ook gebruikt kan worden bij speciale outdoor activiteiten zoals kajakken.

Specificaties
Passagiers: 170 in 80 hutten
Bemanning: 72
Lengte: 107.60 meter
Breedte: 17.60 meter
Diepgang: 5.30 meter
IJsklasse: Polar Class 6 (equivalent aan 1A-Super)
Tonnage: 5590 ton
Voortstuwing: 2 x ABC hoofdmotoren; totaal 4,200 kW
Snelheid: 15 knopen

Janssonius komt in november 2021 in de vaart en is bijna identiek aan het zusterschip Hondius, waarvan je hieronder enkele foto’s kan bekijken.

Dekplannen Janssonius


Vrijdag 22 juli 2022 – Tussenstop in Oslo

Transfer van Go For Cruise Vilvoorde naar Zaventem en directe vlucht van Brussel naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, voor een comfortabele hotelovernachting.

Zaterdag 23 juli 2022 – Een Arctisch dorp

Transfer en directe vlucht van Oslo naar Longyearbyen, het administratieve centrum op het grootste eiland van de Spitsbergen archipel. Geniet voor het aan boord gaan van een wandeling door dit voormalige mijnstadje.

Een bezoek aan het het houten kerkje en het indrukwekkende poolmuseum zijn zeker de moeite waard. Misschien onverwacht in het poolgebied, maar in de omgeving van Longyearbyen zijn meer dan 100 plantensoorten te vinden waaronder veel planten met mooie bloemen.

In de vroege avond zal het schip vertrekken en de grote Isfjord invaren. In deze 75 kilometer lange fjord zien we mogelijk al onze eerste walvissen.

Zondag 24 juli 2022 – Cruisen door de Krossfjord

Noordwaarts varend langs de westkust bereiken we in de ochtend de Krossfjord. Hier gaan we de Zodiacs in voor een cruise in de Fjortende Julibukta, met op de achtergrond het indrukwekkende blauwwitte front van de Veertiende Juli gletsjer. Op ijsschotsen liggen vaak Baardrobben uit te rusten.

Dicht bij de gletsjer broeden grote aantallen Drieteenmeeuwen en Dikbekzeekoeten op de vogelkliffen. Op de weelderig begroeide toendra onder de klif groeit een grote variëteit aan planten, zoals steenbreken en silenes. Er is ook veel kans om hier Poolvossen te spotten, die aan de voet van de kliffen patrouilleren voor het geval een kuiken uit het nest valt

In de middag bezoekt u Ny Ålesund, de meest noordelijke nederzetting van de wereld. Sinds 1963 is de kolenmijn gesloten en is het dorp een gerenommeerd poolonderzoekscentrum, maar delen van de trein en het treintracé zijn nog steeds te zien.

In en rond het dorp broeden Brandganzen, Kleine rietganzen en Noordse sternen. Bezoekers die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Arctische expedities zullen wellicht naar de ankermast willen wandelen. Deze werd gebruikt voor de Zeppelins van Amundsen en Nobile, de zeppelins Norge in 1926 en Italia in 1928, voorafgaand aan hun vluchten naar de Noordpool.

Als alternatief varen we mogelijk naar Raudfjorden, gelegen in het noordwesten van Spitsbergen.

Maandag 25 juli 2022 – De magnifieke Monaco gletsjer

Mogelijk bezoeken we de Liefdefjord en varen daar richting de bijna 5 kilometer lange Monaco gletsjer. Het water voor het gletsjerfront is een interessant foerageergebied voor duizenden Drieteenmeeuwen, maar ook Beluga’s worden hier regelmatig voor de gletsjer gezien.

De Liefdefjord is IJsberen gebied en dit magnifieke roofdier wordt dan ook regelmatig waargenomen in de fjord. Wanneer de fjord vanwege het ijs of weersomstandigheden niet toegankelijk is wordt uitgeweken naar een alternatieve route langs de westkust.

Dinsdag 26 en woensdag 27 juli 2022 – Het noordelijk gevoel

Ten noorden van Nordaustlandet hopen we vandaag het meest noordelijke punt van de reis te bereiken bij de Sjuøyane, oftewel de Zeven Eilanden. Hier bevinden we ons dichtbij de 81 graden noorderbreedte en slechts 1000 kilometer van de geografische Noordpool.

IJsberen bevolken deze regio, samen met Walrussen en Ivoormeeuwen. Mogelijk komen we hier ook pakijs tegen en het schip zal dit dan zeker benaderen om deze witte woestijn te aanschouwen. Het pakijs is de natuurlijke habitat van de IJsbeer en we gaan dan ook pogen dit fantastisch mooie dier hier te zien. Wanneer de rand van het pakijs zich tientallen zeemijlen ten noorden van de Zeven Eilanden bevindt (vaak rond augustus), kunnen we een tweede dag in dit gebied blijven.

Als alternatief bezoeken we de Sorgfjorden, aan de noordkust van het hoofdeiland van Spitsbergen. Hier vinden we vaak een kudde Walrussen op het strand waar zich ook, dichtbij op een heuvel de graven van 17e-eeuwse walvisvaarders bevinden. tijdens een wandeling over de hoog-Arctische toendra ontmoeten we vast rendieren of een familie Sneeuwhoenders.

Donderdag 28 juli 2022 – Hinlopen hoogtepunten

Vandaag varen we de Hinlopen Straat binnen, een spectaculaire zeestraat tussen Spitsbergen en Nordaustlandet. In de monding worden regelmatig Blauwe Vinvissen gezien.

Het hoog-Arctische gebied wordt verder bevolkt door Walrussen, Baardrobben, Ivoormeeuwen en IJsberen. We maken een wandeling over de toendra van het Lomfjordshalvøya en bekijken vanaf de zodiacs de vogelkliffen van Alkefjellet, met zijn tienduizenden Dikbekzeekoeten en Drieteenmeeuwen één van de hoogtepunten van de Arctic.

Op Nordaustlandet ervaren we mogelijk hoe ‘Life in the Freezer’ voelt. In deze ijswoestijn leven toch ook nog rendieren, Kleine rietganzen, Ivoormeeuwen en IJsberen.

Bij Torrelneset verkennen we de polaire woestijn van Nordaustlandet, ’s werelds derdegrootste ijskap, die niet ver hiervandaan in zee uitkomt. Het is ook mogelijk dat we hier Walrussen ontmoeten.

Wanneer de ijssituatie onze doorgang door de Hinlopenstraat verhindert wordt er een alternatieve route genomen.

Vrijdag 29 juli 2022 – Barentsøya’s vele beloningen

In de Freemansundet, de vrij nauwe doorgang tussen Barentsøya en Edgeøya, zijn we van plan om op Sundneset aan land te gaan, bij een oude pelsjagershut. We willen hier een stevige wandeling maken over de toendra en gaan op zoek naar rendieren en Brandganzen. Regelmatig worden onze landingspogingen hier echter verijdeld door de frequent aanwezige IJsberen.

We varen we zuidwaarts, mogelijk richting Diskobukta, aan de westzijde van Edgeøya, of naar Kapp Lee. Op Kapp Lee bevindt zich een Walrus ‘haul-out’ en de resten van een oude nederzetting van Russische pelsjagers, de Pomoren. Gedurende de nacht varen we richting de westkust van Spitsbergen, naar de Hornsund.

Zaterdag 30 juli 2022 – De ruige rotspieken van Hornsund

We beginnen de dag rustig en varen de spectaculaire Hornsund binnen, genietend van het landschap van steile bergen en hoge gletsjer fronten. De Hornsund is een van de meest ruige fjorden van Spitsbergen.

De berg Hornsundtind reikt tot 1431 meter, terwijl de vorm van de bergtop Bautaen verklaart waarom Nederlandse ontdekkingsreizigers de naam ‘Spitsbergen’ aan de archipel gaven. Er zijn wel 14 prachtige gletsjers in het gebied en er bestaat een grote kans op ontmoetingen met zeehonden en IJsberen.

Gedurende de nacht varen we naar de Bellsund.

Zondag 31 juli 2022 – Bellsund’s flora, fauna en een roerige geschiedenis

Vandaag bezoeken we de Bellsund, een van de grootste fjordsystemen van Spitsbergen en een bijna lieflijke groene fjord. De oceaanstromingen zorgen ervoor dat dit gebied gemiddeld wat warmer is dan andere gebieden in de archipel, wat zich uit in de weelderig begroeide toendra in de fjord. Er zijn hier vele plekken met interessante natuur maar ook geschiedenis.

Op Ahlstrandhalvøya gaan we aan land bij de monding van de Van Keulenfjorden. Hier liggen stapels Beluga botten (kleine witte walvissen), een overblijfsel van de 19e-eeuwse jacht op deze dieren en een herinnering aan de gevolgen van de ongebreidelde jacht. Gelukkig werden de Beluga’s niet tot uitsterven bejaagd en kunnen we ze ook in dit gebied nog regelmatig waarnemen.

In de namiddag varen we een van de zij-fjorden binnen, waar we een uitgestrekte toendra kunnen verkennen, met veel rendieren en een enorme Kleine Alken kolonie, in en op de puinhelling van de aangrenzende berg.

Maandag 1 augustus 2022 – Helemaal het einde: Longyearbyen

Aan ieder avontuur, hoe mooi ook, komt uiteindelijk een einde. U ontscheept in Longyearbyen, met als bagage de diepe indrukken die deze bijzondere reis en de ruige natuur op u gemaakt hebben.

Transfer en directe vlucht van Longyearbyen naar Oslo, voor een comfortabele hotelovernachting.

Dinsdag 2 augustus 2022 – Terug naar huis

Na het ontbijt volgt de transfer van het hotel naar de luchthaven, voor de directe vlucht van Oslo naar Brussel, vervolledigd met de transfer van Zaventem naar Go For Cruise Vilvoorde

 

Belgnrijke opmerkingen: de kans dat we een volledige Spitsbergen-rondreis kunnen maken is (gebaseerd op ervaringen van 1992 tot 2019) ongeveer 90% in juli/augustus. Mochten we vanwege het pakijs geen volledige rondreis kunnen maken dan zullen we terugvallen op een programma in het noordoosten en zuidoosten van Spitsbergen. Dit reisprogramma is enkel bedoeld als indicatie. Het programma kan variëren, afhankelijk van de plaatselijke ijs- en weersomstandigheden en om zoveel mogelijk gelegenheden te bieden om wilde dieren te zien. De expeditieleider aan boord bepaalt de uiteindelijke route. Routes kunnen plaatsen vermelden waarvoor toestemming is vereist om te landen, die moet worden verleend door de relevante nationale autoriteiten. Dergelijke toestemming wordt niet verleend voorafgaand aan het publiceren van deze route. Flexibiliteit is cruciaal voor expeditie cruises. De gemiddelde vaarsnelheid van m/v Janssonius is 10,5 knopen.

Voor deze Spitsbergen Expeditie Cruise 2022 kiezen we Brussels Airlines en SAS Scandinavian Airlines:

 • Vrijdag 22 juli 2022 Brussels Airlines vlucht SN 2283 Brussel 15:10 – Oslo 17:10
 • Zaterdag 23 juli 2022 SAS vlucht SK 4490 Oslo 09:45 – Longyearbyen 12:40
 • Maandag 1 augustus 2022 SAS vlucht SK 4491 Longyearbyen 13:25 – Oslo 16:20
 • Dinsdag 2 augustus 2022 Brussels Airlines vlucht SN 2282 Oslo 12:15 – Brussel 14:15

Vluchtregeling onder voorbehoud!

Prijzen per persoon logerend in een

 • gedeelde 4-persoons Buitenhut met patrijspoort (dek 3) = 5.595 €
 • gedeelde 3-persoons Buitenhut met patrijspoort (dek 3) = 6.545 €
 • 2-persoons Buitenhut met patrijspoort (dek 3) = 7.495 €
 • 2-persoons Buitenhut gewoon raam (dek 4) = 7.945 €
 • 2-persoons Deluxe Buitenhut dubbel raam (dek 6) = 8.495 €
 • 2-persoons Superior Buitenhut dubbel raam (dek 6) = 9.295 €
 • 2-persoons Junior Suite met dubbel raam (dek 7) = 9.895 €
 • 2-persoons Grand Suite met privé balkon (dek 7) = 11.195 €
 • 1-persoons buitenhut met patrijspoort (dek 3) = 13.495 €
 • 1-persoons buitenhut gewoon raam (dek 4) = 14.395 €
 • 1-persoons deluxe buitenhut dubbel raam (dek 6) = 15.395 €
 • 1-persoons superior buitenhut dubbel raam (dek 6) = 16.995 €

Kom op tegen Kanker bijdrage = 10 € > MEER INFO

andere hutcategorie = op aanvraag
extra hotelnacht(en) voor en/of na de cruise = op aanvraag

Inbegrepen in de totale prijzen

 • lijnvluchten heen en terug naar Oslo in economy
 • lijnvluchten heen en terug naar Longyearbyen in economy
 • toegang Diamond Lounge Zaventem voor de heenvlucht
 • toegang VIP Lounge Oslo voor de terugvlucht
 • alle transfers tussen luchthavens, hotels en cruise
 • 3 dagen / 2 hotelnachten in Oslo met ontbijtbuffet
 • 10 dagen / 9 nachten Spitsbergen Expeditie Cruise in vol pension
 • luchthaventaksen
 • de reis aan boord zoals aangegeven in het programma
 • alle maaltijden aan boord gedurende de reis, inclusief snacks, koffie en thee
 • alle Zodiac cruises, excursies aan wal en groepsactiviteiten gedurende de reis
 • alle lezingen en presentaties aan boord gegeven door een ervaren expeditie team
 • gebruik van rubber laarzen en sneeuwschoenen
 • diverse havengelden en belastingen tijdens de reis aan boord
 • uitgebreide informatie voor vertrek
 • fooien aan boord
 • GFC reisleider vanaf 6 deelnemers
 • gedetailleerde reismap
 • GFC rugzak, schoudertas, pet, muts of 2 mondmaskers
 • BTW en Garantiefonds Reizen

Niet inbegrepen in de prijzen

 • persoonlijke uitgaven
 • maaltijden en dranken in Oslo

Ondanks de prima voorbereiding en de uiterste zorg die Go For Cruise aan uw reis besteedt, kunnen er zich voor of tijdens de vakantie onvoorziene omstandigheden voordoen. Wij raden u dan ook sterk aan om goed verzekerd te vertrekken. Wie geen verzekering afsluit staat zelf in voor de soms hoge kosten die ontstaan door bijvoorbeeld een annulering van de reis wegens ziekte.
Go For Cruise doet hiervoor een beroep op Touring.

Wij bieden u de mogelijkheid om onderstaande polissen te onderschrijven:

 • 100% Annulerings- en Compensatieverzekering = premie van 7,5% op de totale reissom
 • All In reisverzekering = Annulerings-, Compensatie-, Reis- en Bijstandsverzekering = premie van 9% op de reissom

Go For Cruise biedt je de kans om gebruik te maken van een gespreid betalingsplan. In plaats van klassiek voorschot en saldo, betaal je elke maand een kleiner deel van het totaal. Heel simpel: we delen de totale reissom door het aantal resterende maanden tussen dag van reservatie en datum van afreis. Daardoor betaal je maandelijks relatief kleine bedragen, voel je financieel weinig of niets aan en komt jouw droomcruise een heel stuk dichterbij.

Deel deze reis met iemand

Normandië Riviercruise 2021 - Rouen - Place
Icon 20 tot 24 juni 2021
Icon Honfleur

Normandië Riviercruise
20 tot 24 juni 2021

Vanaf €1.065

detail Boek nu
GoForCruise-PresentTravel-NoordAtlantischeVikingCruise-Alesund
Icon 11 tot 18 juli 2021
Icon Amsterdam

Noorse Fjorden Celebrity Cruise
11 tot 18 juli 2021

Vanaf €1.695

detail Boek nu
Douro Riviercruise 2021 - e
Icon 20 tot 27 juli 2021
Icon Porto

Douro Riviercruise
20 tot 27 juli 2021

Vanaf €1.995

detail Boek nu
GoForCruise Lissabon
Icon 8 tot 22 augustus 2021
Icon Rome

Zuid-Europa Cruise
8 tot 22 augustus 2021

Vanaf €3.195

detail Boek nu